Vriescel onderdelen: waar moet u aan denken?

Wilt u een vriescel aanschaffen? Wat zijn dan de belangrijke vriescel onderdelen en waarmee moet u rekening houden? Wij geven uw aandachtspunten om op te letten bij de aanschaffen: de isolatiepanelen, de vriesmotor, de verdamper, de vriesceldeur en de stellingen.

Vriescelpanelen

Voor de isolatie van uw vriescel gebruiken we geïsoleerde isolatiepanelen. Dit zijn zeer belangrijke vriescel onderdelen, omdat de isolatie van uw vriescel natuurlijk van cruciaal belang is. De isolatiepanelen zijn in verschillende diktes leverbaar. Voor kleinere vriescellen leveren we meestal wanden van 80 mm. dik. Deze vriescelpanelen hebben een groef-messing profiel. Dankzij dit profiel passen ze in elkaar en met de inwendige haken worden ze vast tegen elkaar aan gekoppeld.

Dikkere isolatiewanden van 120 mm. of 160 mm. zijn ook mogelijk, maar dat is vooral interessant voor de grotere vriescellen. Bij een grotere vriescel levert een dikkere isolatiewand veel energiebesparing op. Voor kleinere vriescellen zijn dikkere vriescelpanelen vaak niet rendabel. Waar moet u altijd op letten bij isolatiepanelen om te weten of u een goede energiezuinige vriescel koopt? Welke K-waarde of R-waarde hebben de aangeboden isolatiepanelen van een vriescel. De K-waarde geeft de isolatiewaarde aan. Hoe lager de K-waarde, hoe beter de isolatie. De isolatiewaarde is ONafhankelijk van de wanddikte. Een isolatiewand met een lage K-waarde en een dikte van 80 mm isoleert bijvoorbeeld beter dan een isolatiepaneel van 100 mm. dik met een hoge K-waarde.

Waarom is de isolatie van uw vriescel zo belangrijk? Een goede isolatie zorgt ervoor dat de vrieskou goed in uw vriescel wordt vastgehouden. In de eerste plaats is dat natuurlijk belangrijk voor de levensmiddelen die u opslaat. U wilt uiteraard niet dat deze ongewenst ontdooien. Een goede isolatie is verder belangrijk om energie te besparen. Hoe beter de isolatie, hoe minder hard uw vriescelmotor hoeft te werken om de koude temperatuur te behouden. Er gaat dan immers minder koude verloren. Dat bespaart u weer energie! Een duurzame vriescel met goede isolatie bespaart u niet alleen energie. Het is ook beter voor het milieu omdat er minder energie zinloos wordt verbruikt.

vriescel onderdelen

Vriescel motor

Wat zijn nog meer belangrijke vriescel onderdelen? De vriescel motor (ook wel vriesmotor) is een onderdeel van veel belang. Een vriesmotor kan namelijk niet zomaar op iedere plek geplaatst worden. Een vriesmotor geeft namelijk altijd veel warmte af. Hoe groter de vriescel, hoe meer warmte de vriesmotor moet afgeven. Iedere graad hoger dan de ingestelde temperatuur in de vriescel moet er immers uit.

Een probleem ontstaat als de warmte bij de vriescel motor blijft hangen. Dan wordt het steeds warmer en kan de condensor de warmte uit de vriescel niet meer kwijt. Dan kan het gebeuren dat de vriesmotor zelfs uit gaat en de temperatuur in de cel niet op peil blijft. Een goede afvoer van de warme lucht bij de vriesmotor is daarom heel erg belangrijk voor uw vriescel.

Waar wordt een vriesmotor het best geplaatst? Dat is een belangrijk punt om over na te denken. Uiteraard geven onze deskundige monteurs u hiervoor professioneel advies. Een vriesmotor kan op verschillende plekken worden geplaatst. Bijvoorbeeld op de vriescel of naast de vriescel. Ook buiten op het dak of aan de muur is mogelijk. Bij een horizontale afstand is het mogelijk de vriesmeter tot een afstand van maar liefst 30 meter te plaatsen. Bij een verticale afstand geldt een afstand van 20 meter. Wilt u een nog grotere afstand? Dat is wel mogelijk, maar dan moeten er grotere leidingen en meer koelmiddel worden gebruikt. Daardoor wordt de vriescel flink duurder en krijgt u meer energieverbruik. Daarbij moet u bij de plaatsing buiten altijd rekening houden met geluidsoverlast voor de omgeving. Een ‘stille’ vriesmotor produceert toch nog altijd minimaal 35 dB geluid op 10 meter afstand.

vriescel motor onderdelen

Verdamper vriescel

Naast de isolatiepanelen en de vriesmotor heeft een vriescel natuurlijk nog meer belangrijke vriescel onderdelen. Welke dan? De verdamper welke in de cel hangt is bijvoorbeeld ook een zeer belangrijk element. Dit onderdeel zorgt er middels een technisch proces voor dat er een vriestemperatuur in de cel is. Hoe werkt een verdamper? Dat is een ingewikkelde procedure. De compressor/pomp zorgt er voor dat het koelmiddel vloeistof wordt. In de verdamper verdampt deze vloeistof. Vroeger waren dit overigens schadelijke middelen met CFK’s, maar deze vloeistoffen zijn nu verboden. Wanneer de verdamping plaatsvindt in de verdamper wordt er warmte uit de lucht in de vriescel onttrokken en deze warmte wordt in de condensor bij de vriesmotor aan de buitenlucht afgegeven. Waarna de cyclus met het koelmiddel opnieuw begint. Een vriesmotor met verdamper moeten door een STEK erkende professionele monteur worden geïnstalleerd. Mogelijk worden anders koelmiddelen niet goed gebruikt en dat kan weer schadelijk zijn voor uw producten in de vriescel.

U wilt verder uiteraard dat de verdamper met vriesmotor in uw vriescel optimaal presteert. U wilt geen onnodig energieverlies of gebruik van foute koelvloeistoffen. Laat u vriescel daarom altijd installeren door STEK-gecertificeerde monteurs. Natuurlijk beschikken al onze monteurs over een STEK-certificaat. Wat kunt u verder doen? Goed onderhoud van uw vriescel helpt mee. Controleer daarom tijdig op ijsvorming in de cel. Onze monteurs geven u graag advies om ijsvorming te voorkomen. Een goed advies is vaak om een flappengordijn in de vriescel te hangen. Koude lucht blijft daarmee binnen en warme lucht buiten. Hierdoor hoopt zich minder vocht/ijs op in de verdamper. U hoeft dan eventueel handmatig minder vaak te ontdooien omdat de vriescapaciteit minder snel afneemt. Ontdooien doet de vriescel natuurlijk automatisch, maar als er toch veel ijs in de verdamper komt moet het soms een keertje extra gebeuren.

vriescel motor onderdelen

Vriesceldeur

Wat voor deur kiest u voor uw vriescel? U heeft veel mogelijkheden. Welk formaat en wat voor soort deur u kiest is uiteraard afhankelijk van uw wensen. De keuze voor de juiste deur is wel belangrijk. U wilt de deur makkelijk kunnen openen en sluiten als u iets moet pakken. Voor afmetingen zijn er veel opties. Een standaard draaideur van 80 cm of 90 cm breed en 200 cm hoog is de goedkoopste oplossing. U kunt ook kiezen voor een draaideur met kleinere of grotere breedtes en hoogtes. Wilt u liever een schuifdeur of een elektrisch aangedreven schuifdeur? Geen probleem, dat is natuurlijk ook mogelijk. Heeft u behoefte aan meerdere deuren in uw vriescel? Of wilt u zelfs een dubbele draaideur om extra brede goederen in uw vriescel te plaatsen? Vraag het ons gerust, wij maken het voor u mogelijk!

Vriescelvloer

Een vriescel moet altijd een geïsoleerde vloer hebben. Wat betekent dat in de praktijk? Een geïsoleerde vloer betekend altijd een opstap maken. Dat is niet handig als u met een karretje de vriescel in moet, maar met een speciale aluminium oprijplaat is dat natuurlijk wel mogelijk. Wilt u liever geen opstap maken en gelijkvloers blijven? Dan kunt u de betonnen vloer waarop de vriescel komt te staan 11,5 cm lager houden. Onder de vloer van een vriescel moet lucht door kunnen. Dat is nodig omdat het anders nat wordt tussen uw betonnen vloer en de vloer van de vriescel. Dat natte gaat dan op een gegeven moment bevriezen en dat leidt op termijn tot schade aan uw betonnenvloer. Een vriescel plaatsen wij daarom op kokers van 4 cm hoog. De toplaag van de vriescelvloer is van zeer sterk materiaal 15 mm. dik HEXA kunststof gemaakt met daarop een antisliplaag zodat het voor u en uw personeel veilig lopen in de vriescel is.

vriescel deuren

Vriescel stelling

Wat is nu een ideale afmeting voor een vriescel? Dat is natuurlijk ook per situatie verschillend. U wilt uiteraard de meest efficiënte afmetingen voor uw vriescel. U heeft niets aan overbodige loopruimte of niet gebruikte hoogte. Dat leidt namelijk tot overbodig energieverbruik. Dat zorgt voor onnodige kosten en is niet goed voor het milieu. Om efficiënt te werken is ook een praktisch rekwerk voor opslag noodzakelijk. Naast de vriescel leveren wij u ook deze vriescel stellingen. Wilt u een stelling langs de zijden van uw vriescel plaatsen? Dan is een vriescel van 180 cm (binnenzijde) breed vaak prima. Het rekwerk is dan links en rechts namelijk niet dieper dan 50 cm. Daardoor blijft er een gangpad van 80 cm breedte. Dat is net zo breed als de doorgang van een deur.

Onze rekwerken en stellingen voor vriescellen zijn van aluminium en voorzien van kunststofleggers. Het rekwerk heeft het hygiëne-certificaat HACCP. Een vriescel stelling komt in verschillende hoogtes en dieptematen. De leggers zijn flexibel verstelbaar. Voor het rekwerk kiest u een U-vorm, L-vorm of E-vorm, afhankelijk van uw wens. Veel van onze stellingen zijn in gebruik in de voedselindustrie, zoals bij snackbars, bakkerijen, slagerijen en restaurants.

Vriescel onderdelen - Vriescel stelling

Neem contact met ons op

Wilt u meer advies of de keuze voor de juiste vriescel onderdelen en de installatie van een uw vriescel? Neem dan contact met ons op via +31(0)184642101 of info@koelcelvriescel.nl voor deskundig advies en al uw vragen over vriescel onderdelen.