Koelcel onderdelen: een overzicht

Wat zijn de belangrijkste onderdelen van een koelcel en waar moet u opletten bij de aanschaf? Wij geven u advies voor de belangrijkste elementen: de koelcelpanelen, de koel motor, de verdamper, de koelceldeur en de koelcel stelling.

Koelcelpanelen

De isolatie van uw koelcel is uiteraard heel belangrijk. Wanneer de kou niet in uw cel blijft maar door de isolatie verdwijnt kost het u heel veel energie en dat is duur. Een goede isolatie is duurzaam, het bespaart energie (en dus geld) en is daarmee veel beter voor het milieu. De isolatiewaarde, de zogenaamde K- of R- waarde is dus zeer belangrijk voor deze koelcelonderdelen. Welke isolatiepanelen leveren wij voor uw koelcel? De wanden van onze koelcellen bestaan uit de best geïsoleerde sandwichpanelen met de beste K- waarde verkrijgbaar in de markt. Daarbij zijn ze uitgevoerd met een speciale groefstructuur, waardoor deze wanden perfect in elkaar passen en op de naden geen koelverlies hebben. Vervolgens worden ze aan elkaar gekoppeld met haken en ogen in de wanden. De wanden van koelcelpanelen zijn meestal 80 mm dik, maar uiteraard zijn ook dikkere wanden mogelijk. Wij geven niet vaak het advies voor dikkere wanden. Het prijsverschil is veelal te groot om het via energievoordeel terug te verdienen.

Daarnaast bent u met een dikkere wandpanelen uiteraard meer ruimte kwijt. Ruimte die u waarschijnlijk beter op een andere manier kan benutten. Daarbij komt, dat een isolatiepaneel van 80 mm zomaar een betere isolatie kan hebben dan een wandpaneel van 100 of zelfs 120 mm dik. Dit is dus afhankelijk van de K- of R- isolatiewaarde. Uit ervaring weten wij dat bij de ‘goedkope’ koelcellen de isolatiewaarde vaak niet wordt opgegeven en de leverancier het niet weet. Dat is omdat deze in de praktijk vaak slecht blijkt. Wij leveren koelcellen met hoge kwaliteit isolatiepanelen (K- waarde : 0,228 Watt/M² h C.), zodat u verzekerd bent van een energiezuinige en betrouwbare koeling. Onze 80 mm isolatiepanelen hebben een K- waarde : 0,228 Watt/M² h C. en de 120 mm panelen hebben een K- waarde : 0,155 Watt/M² h C. Hoe lager het getal, hoe beter het is.

Koecelpanelen - Koecel onderdelen

Koelcel motor

De motor van de koelcel is uiteraard een van de belangrijkste koelcel onderdelen. Waarom is de motor zo belangrijk? Voornamelijk omdat de koelmotor (ook wel koelmachine) niet zomaar op iedere plek geplaatst mag worden. Hoeveel warmte de koelmotor afgeeft is afhankelijk van de grootte van de koelruimte. De motor moet immers de warmte afvoeren. In het geval de warmte bij de koelmotor blijft hangen, wordt het daar steeds warmer.

De condensor kan vervolgens de warmte uit de koelcel niet meer goed kwijt. Het gevolg daarvan is weer dat de temperatuur in de koelcel niet meer op peil blijft en levensmiddelen bederven. Een goede koelmotor voor afvoer van warme lucht is dus van cruciaal belang!

De koel motor wordt geplaatst op de koelcel, naast de koelcel of zelfs in een andere ruimte. Ook buiten op het dak of aan de muur is mogelijk. Een horizontale afstand van 25 meter tussen koelcel en koelmotor is een optie. Bij een verticale plaatsing is een afstand van 15 meter mogelijk. Wilt u een nog grotere afstand tussen koelcel en koelmotor? Dat is mogelijk, maar betekent een hogere energieverbruik en meer kosten. De koperen leidingen moeten namelijk ook een grotere diameter hebben en er moet meer koelmiddel worden rondgepompt. Bij plaatsing van de koelmotor buiten moet u rekening houden met mogelijke geluidsoverlast voor buren.

koelcel motor

Verdamper koelcel

De verdamper is een ander cruciaal onderdeel van de koelcel onderdelen. De verdamper is het onderdeel dat de cel koelt door een proces in de technische unit. Een koelcel genereert koeling middels een warmtepomp. Bij dit proces wordt een vloeistof verneveld. Vervolgens onttrekt het systeem hier warmte uit. Zo ontstaat koeling, die vervolgens in de koelcel wordt geblazen.

Vroeger gebruikte men schadelijke CFK-vloeistoffen voor dit proces. Dat is tegenwoordig verboden, omdat CFK’s slecht zijn voor de ozonlaag. Niet iedereen mag daarom zomaar een koelcel installeren. Alleen monteurs met een STEK-certificaat mogen dat doen. Uiteraard zijn al onze monteurs STEK-gecertificeerd. Zonder certificering is de kans groot dat vloeistoffen niet goed worden gebruikt. Dat kan schadelijk zijn voor de levensmiddelen in de koelcel!

Uiteraard is het ook belangrijk uw koelcel goed te onderhouden, zodat de verdamper optimaal presteert. Controleer daarom tijdig op ijsvorming in uw koelcel. Wij geven u graag tips om ijsvorming in de toekomst te voorkomen! Vaak is het bijvoorbeeld handig om een doorzichtig flappengordijn in de koelcel te plaatsen. Daardoor blijft koude lucht zoveel mogelijk in de koelcel en blijft warme vochtige lucht zo veel mogelijk buiten. Er hoopt dan minder vocht op in de verdamper. De koelcapaciteit neemt dan minder snel af en u hoeft minder vaak te ontdooien.

koelcel motor

Koelceldeur

Ook de koelceldeur is een belangrijk punt bij de keuze van koelcel onderdelen. U heeft hier veel verschillende mogelijkheden. Waar kunt u zoal uit kiezen? Er zijn bijvoorbeeld draaideuren in verschillende breedtes en hoogtes. Deze deuren zijn linksom of rechtsom draaibaar en op iedere plaats in iedere wand te laten plaatsen.

Liever een schuifdeur? Ook dan kiest u uit allerlei afmetingen en bijvoorbeeld wel of niet elektrisch. Ook een overhead deur is mogelijk. Of wilt u zelfs meerdere deuren uw koelcel? Geen probleem, wij regelen het voor u. Een standaard deur is 80 cm breed en 200 cm hoog en is de voordeligste oplossing.

Een schuifdeur is erg makkelijk en heeft bijna geen ruimte nodig om open te staan, maar kan alleen geïnstalleerd worden bij grotere koelcellen. Een doorzichtig flappengordijn is handig om de koude lucht in de koelcel vast te houden en warme lucht buiten te houden. Bij de grootte van de deuropening bekijken wij samen met u uiteraard ook of er nog ruimte genoeg is voor eventueel rekwerk in de koelcel.

Koelcelonderdelen - Koelceldeur

Koelcelvloer

Meestal hoeft er geen geïsoleerde vloer in een koelcel geplaatst te worden en is de beton- of tegelvloer prima, zodat u geen opstap om in de koelcel te komen hoeft te doen. Ook voor het schoonmaken van de vloer in de koelcel is het heel handig als de vloer buiten de koelcel gelijk is aan de vloer in de koelcel. Soms moet er wel een geïsoleerde vloer worden geplaatst, maar dat is afhankelijk van de vloer waarop de koelcel geplaatst moet worden. Bij een kleine koelcel is dat vaak geen probleem. Als u vaak met een karretje of pallet de cel in gaat, kan het echter lastig zijn. Overigens wordt bij een koelcel op een hogere verdieping altijd een geïsoleerde vloer geplaatst om vochtplekken op het plafond er onder te voorkomen.

koelcelvloer

Koelcel stelling

Wilt u uw producten op een handige manier opslaan in uw koelcel? Wij leveren en plaatsen aluminium rekwerk voor een scherpe prijs. Wij zorgen dat onze stellingen perfect in uw koelruimte passen. Een goede stelling werkt kostenbesparend. Hoe sneller u immers bij een product kunt, hoe minder tijd u kwijt bent.

Uiteraard is het ook belangrijk dat levensmiddelen veilig worden opgeslagen. Het rekwerk heeft het hygiëne-certificaat HACCP en beschikt over leggers van kunststof. Zo bergt u uw producten mooi en hygiënisch op bij de goede temperatuur.

De koelcel stellingen zijn beschikbaar in verschillende hoogtematen en dieptematen. De leggers en plateuas zijn verstelbaar en dus flexibel. De legborden of plateuas zijn in drie kleuren leverbaar. De stellingen komen in een U-vorm, L-vorm of E-vorm. Ze zijn geschikt voor in vriescellen tot -40° C en in warmtecellen tot +60° C. De stellingen hebben het NF-voedselhygiene label en zijn ook geschikt voor keukens, ziekenhuizen en laboratoria.

Veel van ons rekwerk wordt gebruikt in onder meer restaurants, snackbars, slagerijen en veel andere bedrijven in de voedselindustrie. Dus bent u op zoek naar een optimale stelling voor uw koelcel? Neem contact met ons op en geef de inwendige afmetingen van uw ruimte door. Wij doen u een aanbieding voor een perfect passend aluminium rekwerk voor een scherpe prijs!

Koelcelonderdelen - Koel stelling

Neem contact met ons op

Bent u op zoek naar een expert in koelcellen en koelcel onderdelen? Wilt u zeker weten dat uw koelcel beschikt over de beste koelmotor, verdamper, koelceldeur en stellingen? Onze gecertificeerde monteurs geven u graag advies en stellen graag een offerte voor uw op. Neem contact met ons op via +31(0)184642101 of info@koelcelvriescel.nl voor deskundig advies over koelcel onderdelen.